marcel+renateDe Bouwer & Partners ondersteunde het winnende ontwerpteam Hurks/Van der Breggen in de ontwerpcompetitie Lakenplein in Leiden, onderdeel van een aanbesteding van woningcorporatie Portaal. Het Lakenplein is het eerste sociale huurcomplex dat ontwikkeld wordt volgens het Barbahuisconcept. Een concept waarbij bewoners vanaf het prille begin centraal staan en actief worden betrokken.

 

Zaterdag 1 maart beoordeelden bewoners en vakjury de inzendingen van 7 ontwerpteams voor het project Lakenplein in Leiden. Het ontwerp ‘de Wintertuin’ van ontwerpteam Hurks Bouw, Van der Breggen architecten en De Bouwer & Partners eindigde op de eerste plaats. Dit team gaat samen met de nr. 2 door naar de tweede ronde voor de gunning van de opdracht.  De bewonersjury (huurders van woningcorporatie Portaal) gaven de Wintertuin het hoogste cijfer. Zij waren vol lof over het ontwerp en de presentatie die de bewoners in het middelpunt zetten.  In de presentatie stond het leven van vier huishoudens in de Wintertuin centraal.

Het Lakenplein is een bijzonder project. Het is het eerste sociale huurcomplex dat ontwikkeld wordt volgens het Barbahuisconcept.  Barbahuis is een manier van ontwikkelen en bouwen waarbij bewoners vanaf het prille begin centraal staan en actief worden betrokken. De woningen van een Barbahuis complex moeten duurzaam, flexibel en betaalbaar zijn.

Het winnende ontwerp van de Wintertuin is gebaseerd op het Maskerade concept. Dit flexibele bouwsysteem – ontwikkeld door Van der Breggen architecten en partners – onderscheidt zich op klantwaarden als flexibiliteit, gezondheid, duurzaamheid en het gebruik van hout als natuurlijk basismateriaal.

Wilma Klaren, partner van De Bouwer & Partners,  vertaalde het ontwerp en de visie van de Wintertuin succesvol naar een boodschap en presentatie die aansluiten bij de beleving van de bewoners. Nieuwsgierig naar onze aanpak? Bekijk dan deze animatie.