Waterbouwers kunnen tot 1 oktober meedingen naar de Agemaprijs.papa_misterdeltawerken

Voor de veiligheid van Nederland is de innovatiekracht en inventiviteit van onze bouwers al eeuwenlang een essentiële kracht. Deze tijd heeft haar eigen uitdagingen zoals de gevolgen van de klimaatverandering het hoofd te bieden en de bewoners van Noordoost Groningen hun nachtrust terug te geven. Beide “Deltawerken’ anno nu.

Na de watersnoodramp in 1953 stonden in de vorige eeuw een aantal grote (water) bouwhelden op. Zij gingen de strijd tegen het water met volle kracht aangingen vaak letterlijk….

Ook Jan. F. Agema bijgenaamd ‘Mr. Deltawerken’ spoedde zich in de rampnacht naar Zeeland, ‘enterde’ een Engelse reddingshelikopter, redde mensen en legde vele zandzakken. Hij speelde zo een bepalende rol van de sluiting van stroomgaten in de dijk bij Kruiningen in 1953, de bouw van Europoort, de Stormvloedkering en de stormvloedkering in de Oosterschelde tot aan de Tweede Maasvlakte in deze eeuw.

Hij bracht zijn kennis naar alle delen van de wereld en droeg zo bij aan de veiligheid van miljoenen mensen. Een traditie van actieve kennisoverdracht die veel navolging heeft. Nederlandse waterbouwers zijn inmiddels een gewild exportproduct.

Om de bijdrage van Jan Agema aan de waterbouwkunde te eren en als waardering en erkenning voor de innovatie in de waterbouw in het algemeen, heeft de afdeling Bouw- en Waterbouwkunde van het KIVI de prof.dr.ir J.F. Agema prijs ingesteld. Op de Waterbouwdag 2015 wordt de prijs toegekend aan een innovatief Waterbouwkundig Werk, dat in de periode 2010 – 2015 is gereedgekomen. Inzenden kan nog tot 1 oktober as. op http://www.waterbouwdag.nl/de-prof-dr-ir-j-f-agema-prijs-2015/

De Bouwer & Partners adviseert  de organisatoren over de spin off van deze prijs naar de nieuwe generatie (water)bouwers.  Meer informatie bij Wilma Klaren-Agema tel. 0613183266